İnegöl Kent Gönüllüleri Derneği Tarım Orman ve Çevre Komisyonumuzca İnegöl’ümüzün Tarım, Orman ve Çevre Sorunları Ana başlıkları ile belirlenmiş olup, çözüm önerileri aşağıya çıkarılmıştır.
1-Hızlı sanayileşmenin beraberinde getirdiği, hava kirliliği, çarpık kentleşme ve altyapı sorunları.
Bu konuda Siyasiler, Belediyeler, Sivil toplum örgütleri, Devletin ilgili birimleri topyekûn harekete geçmeli, ortak akıl ile kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işler planlanarak bir takvim çerçevesinde uygulamalar izlenmelidir.
2-Kentimizizn Arazi Sınıflaması mutlaka yapılmalı, Tarım, Orman, Mera, Sanayi, Yerleşim vb. alanların sınırları ve kullanım şekilleri net olarak belirlenmeli ve buna uyulması sağlanarak, izlemeye alınmalıdır.
3-Kentimizin en önemli sorunların biriside trafik ve otopark konusudur. Bu konuda Büyükşehir ve İnegöl Belediyesi tarafından bir mastır plan hazırlanarak süratle uygulamaya konulmalıdır.
4-Su konusu önümüzdeki yıllarda kentimizin, ülkemizin ve dünyamızın en önemli bir sorunu olacaktır. Su kaynaklarının çevreye zarar vermeden kullanımı ile tasarruflu su kullanımı ile ilgili Devletin ilgili birimleri, Belediyeler ve Sivil tolum örgütleri ile ortak projeler ile farkındalıklar ortaya konularak yürütülmelidir.
5-Kentimizin Orman alanı ile orman alanı yeterli olmasına rağmen, halkın rekreasyon el ihtiyacını karşılayabilecek yeteri kadar Mesire alanı. Kent ormanı ve Eko turizm alanları bulunmamaktadır. Özellikle yaz alaylarında orman yangınları tehlikesiyle orman alanlarına giriş-çıkış yasakları nedeniyle halkın bu ihtiyaçları karşılanamamaktadır.
6-Kentiçi Parklarda, Yeşil alanlarda, refüjler ile kent içi ağaçlandırmalarında kullanılan ağaç türlerinde yapılan hatalar, bu ağaçlardan meydana gelen tozlaşmalar nedeniyle özellikle akciğer ve alerji hastalarında rahatsızlıklara sebep olmakta, çevre ve görüntü kirliliğine yol açmaktadır.
Osmanlı döneminde sürekli gelişen ve büyüyen İnegöl’e 1860’lardan sonra Kafkasya’dan başlayan göçler, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 harbi), Macar imparatorluğunun 1878’de Bosna Hersek’i işgali, 1912-1913 Balkan Savaşları sonrası artarak devam etmiştir. Kafkasya’dan; Gürcüler, Abazalar, Çerkezler, Ahıskalılar ve Balkanlardan; Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar burayı yurt edinmişlerdir. Bu göçler, Osmanlı’dan sonraki Cumhuriyet Döneminde de devam etmiştir.
1951 ve 1989 yıllarında Bulgaristan’dan gelen göçmenler ve 1970li yıllarda sanayinin gelişmesi ile çevre il ve ilçelerden, sonra da ülkemizin her yöresinden gelenlerle nüfus hızlı bir artış göstermiştir. İnegöl‘de nüfusun tamamına yakınını manavlar ve yörükler oluşturmaktadır.
2021 yılına göre İnegöl‘de 81 ilden insan yaşamaktadır. En çok göç; Muş, Ardahan, Erzurum illerinden, en az ise Burdur’dan alınmıştır.
Birinci Dünya Savaşı’nın bitmesi ile imzalanan Mondros ateşkes anlaşması nedeniyle Batı Anadolu’yu işgal eden Yunan birlikleri 6 Ocak 1921 ve 4 Nisan 1921’de kısa süreli, 10 Temmuz 1921’de ise kalıcı olarak İnegöl’ü işgal etmiştir. Cerrah ve Yenice’deki işbirlikçileri ile her yeri yakıp ateşe vermiştir. 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşının kazanılmasından sonra, 6 Eylül 1922’de Şükrü Nail Paşa komutasındaki Türk Ordusu İnegöl’ü 1 yıl 1 ay ve 26 günlük esaretten kurtarmıştır.
Türk halkı, Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle kurulan Türk Tayyare Cemiyetine 351 uçak bağışlamıştır. İnegöl halkı da topladığı paralarla bir uçak satın alıp bağışlamıştır. Bu uçağa İnegöl 1 adı verilmiş ve 1927 Zafer Bayramında İnegöl’e getirilmiştir. 1932 ve 1934 tarihlerinde iki uçak daha satın alınarak orduya bağışlanmıştır.
1935 yılında Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınınca, Türkiye Büyük Millet Meclisine giren ilk kadın milletvekili İnegöl’den çıkmıştır. Şekibe (Akkavuk) İnsel İsaören köyü doğumludur.
İnegöl ve çevresinin ormanlarla çevrilmiş olması orman ürünleri imalat sanayini geliştirmiştir. Ahşap işçiliği ile ilgili ilk bilgiler 1523’deki Tahrir Defterinde kayıtlıdır ve çoğunlukla kürek üretimi üzerinedir. Bu küreklerin kadırgalar için üretildiği düşünülmektedir. Cezayirli Hasan Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasında bulunan Kalyon vb. gemilerin yapımında da İnegöl Ormanları’ndan yararlanıldığı bilinmektedir.
Ormanlar her daim korunmuştur. 1894’te Bahçekaya Köyüne yerleştirilen Ahıska ve Batum muhacirleri ormanlar zarar görmesin diye Karahisar’a sevk edilmiştir.
Bugün, 2000 civarındaki iş yerinde üretilen mobilyaların çeşitliliği, markalaşması ve fabrikalaşmaya dönüşmesi ile İnegöl, ihracatta büyük gelişme göstermiştir. Buna bağlı olarak İnegöl Belediyesi ile İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle Organize Sanayi bölgesi kurulmuş ve orman ürünleri yan sanayi, tekstil, otomotiv yan sanayi gibi dallarda da çeşitlilik getirmiştir. Ülkemizin çeşitli bölgelerindeki iş adamları fabrikalarını İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nde kurmuş ve işçi istihdamı sağlamıştır.
İnegöl‘deki ekonomik hayatın temel unsurlarından biri de tarım ve hayvancılıktır. Bu verimli ovada, patates, pancar ve çerezlik ayçiçeği önemlidir. Meyvecilik de gelişmiştir. Özellikle şeftali, armut, çilek, kiraz ve elma yöre halkının geçim kaynağıdır. Tarıma uygun olmayan yerde hayvancılık yapılır.
İnegöl; ticari yaşamın ve kervan yollarının üzerinde yer alması, camileri, kervansarayları, hanları, hamamları, medreseler ve evleri ile hep bayındır bir kent olarak anılmıştır.
İlçe halkının gönüllü katılımıyla sağlanan obje ve bağışlarla eski belediye binası restore edilerek Türkiye’de açılan ilk ilçe kent müzesi kurulmuştur. Erken dönem Osmanlı mimarisinin en özgün külliyelerinden olan İshak Paşa Külliyesinin ve tarihi Çınaraltı Bahçesinin karşısında yer alan müze, görülmeye değer bir kültür merkezidir. Ayrıca çeşitli kurum ve kişilerin yapıtlarının sergilendiği önemli bir alandır.
Türkiye’nin ilk sivil mehteri 1959’da dönemin belediye Başkanı Kemal Özkan’ın öncülüğünde kurulmuştur. Dünyanın çeşitli ülkelerinde hem İnegöl’ü hem de ülkemizi temsil etmektedir.
İnegöl’de 1980 yılından itibaren bahar şenlikleri adıyla kültürel bir organizasyon düzenlenmektedir. 2004’ten itibaren Mobilya Fuarı uluslararası festivale dönüşmüştür. 2010 yılından beri de Uluslararası Altın Mobilya Halk Dansları yarışması organize edilmektedir.